Alis Balbierius

Alis Balbierius
Alis Balbierius

Alis Balbierius gimė 1954 10 01 Šlepščiuose, Biržų rajone. Vilniaus pedagoginiame institute studijavo biologiją. Jis yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos ir Lietuvos rašytojų sąjungos narys, meno kūrėjo statusas suteiktas 2005 metais. Nuo 1990 metų, atgimimo laikotarpiu aktyviai dalyvavo žaliųjų judėjime. 1978-1981 metais – ornitologas Ventės rago ornitologijos srityje. 1982-1992 m. laikraščių Komjaunimo tiesos korespondentas, Vilties skyriaus redaktorius. 1992-1993 m. savaitraščio Litaratūra ir menas skyriaus redaktorius. 1993-1996 m. laikraščių Valstiečių laikraštis, Vilniaus tribūna, Gimtasis kraštas, Žalioji Lietuva korespondentas ir redaktorius.
Periodikoje yra paskelbęs nemažai straipsnių: gamtosaugos, kultūros temomis.
Yra pelnęs literatūrinio ar gamtosauginio pobūdžio apdovanojimą kaip “Literatūros ir meno” redakcijos premiją už  straipsnius apie  fotografiją (1995 m.). Spaudoje publikavo kelis šimtus straipsnių kultūros, ekologijos, fotografijos tematika. Surengė 30 personalinių fotografijos parodų, dalyvavo tarptautiniuose pleneruose ir grupinėse parodose. Fotomenininkas Alis Balbierius dalyvavo projekte – parodoje „Aukštaitijos dailė“ 2014 “ Quadis“.

Kaip fotografas bendradarbiauja su literatūrine spauda ir įvairiomis Lietuvos leidyklomis. Menininkas šiuo metu gyvena ir kuria Biržuose. Laisvalaikiu domisi tolimųjų šalių kultūra, dažnai keliauja po Indiją.

Personalinės parodos
1999 m. “Langai, naktis, peizažai ir kitos fotografijos,” Panevėžio fotografijos galerija .
1999 m. Fotografijos paroda,  Mažeikių naftininkų rūmai .
1999 m. “Gamta: formos ir spalvos”, Vilniaus mokytojų namai.
2002 m. “Kelyje” , Lietuvos rašytojų sąjungos klubas, Vilnius.
2003  m. “Daiktų užkalbinimas”, Biržų pilis, kraštotyros muziejus, Sėla.
2004  m. „Rūdijantis pasaulis“, Maironio literatūros muziejus, Kaunas.
2005 m.  “Daiktų  užkalbinimas”, Panevėžio fotografijos galerija”.
2005 m. “Ledo inkliuzai”, Vilniaus mokytojų namai .
2006 m.  “Trobelė ant debesies”.
2007 m. “Daiktų užkalbinimas” H. Šojaus dvaras, Šilutė.
2008 m. “Mix” Panevėžio dailės galerija (asambliažai ir fotografija).
2008 m. “Apie senas fotografijas”, Lietuvos rašytojų sąjungos klubas.
2009 m. “Haiku”, Druskininkai, V – asis pasaulinis haiku asociacijos kongreso metu.
2010 m. Iš “Peizažų” Panevėžio fotografijos galerija .
2011 m. „Iš asambliažų“, Pasvalio krašto muziejus.
2011 m. “Jono Meko žemė”/ “The land of Jonas Mekas”, Kauno Maironio literatūros muziejus.
2013 m. “Ledo inkliuzai“, LR Ambasada Berlynas, Vokietija.

2012 m. „Jono Meko žemė“/ „The land of Jonas Mekas“/ Fluxus ministerija, Kaunas.
2013 m. „Prisilietimas prie Indijos“, Biržų pilis.

Grupinės parodos
1998 m  “Gamta visų namai”, Kaunas .
2001 m. Tarptautinis dailininkų pleneras, Biržai.
2003 m.  Tarptautinis Kupiškio pleneras – simpoziumas, Kupiškis.
2006 m. Aukštaitijos dailė.
2006 m. Meno objektų paroda “Langas”, Panevėžio dailės galerija.
2008 m.  Tarptautinio Druskininkų poetų plenero fotografijos paroda, Vilnius.
2008 m.  Aukštaitijos dailė .
2008 m. Projektas “Talismanas” Panevėžio dailės galerija.
2010 m. Projektas „Aukštaitijos dailė “ .
2010 m.  Projektas „Ženklai“, Panevėžio dailės galerija.
2010 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos paroda „Natiurmortas“, Vilnius.
2010 m. Tarptautinis „Magnus Ducatus artis“ pleneras, Besarabija, Ukraina.
2012 m. Projektas „Aukštaitijos dailė „.
2012 m. Projektas „Perpetum mobile“, Panevėžio dailės galerija, Panevėžys.

Leidiniai
“Delno irklas”. 1986  m.
“Giedančios upės”. 1988 m.
“Alsavimų girios”. 1990 m.
“Žalias Nojaus laivas”. 1990  m.
“Kūlgrinda, ekologijos ir kultūros almanachas”. 1990 m.
“Jaunojo gamtininko kalendorius”. 1995 m.
“Sapno pėdsakai “. 1997 m.
“Tekstai apie viską ir apie nieką”. 1998 m.
“Strazdo anatomija”. 2004 m.
“Trobelė ant debesies”. 2006 m.
“Foto knyga”  eilėraščiai,  „Formų“ Vilnius. 2008 m.
„Skaidrumos“ poezijos rinktinė, Vilnius 2011 m.
“Vaivorykštė ir neandertalietis”, esė, Vilnius  2012 m.
“Biržai. Kraštas ir miestas“, fotografijų albumas, Šv. Jono gatvės galerija,  2012 m.
„99 trieiliai“ poezija, Vilnius, 2013 m. Haiku“, Vilnius, 2013 m.

 

Bibliografija leidiniuose:
1999 m.  “Lietuvos fotografija vakar ir šiandien”, Vilnius.
2001 m. Nr. 3 (20). “Kas yra kas Lietuvoje”, Kaunas, 2011 m. “Kelionės ir pramogos”.
2005 m. Laima Laučkaitė “Septyniolika pasimatymų Vienoje”, Alma litera”, Vilnius .
2006 m.  “Aukštaitijos dailė”.
2006 m. Meno objektų paroda “Langas”, Parodos katalogas, Panevėžys.
2008 m. “Karalių delnuose”, “Hanoliber “ .
2008 m.  “Aukštaitijos dailė” 2008 m.
2008 m . “Talismanas”, paroda katalogas, Panevėžys .
2009 m. “Catalyst”, volume 8, Neoismist press”, New Zeland, 2009.
2010 m. „Magnus Ducatus  Artis – Frumushika Nova 2010, Plenero katalogas.
2011 m. „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien“, Vilnius.

Daugiau informacijos apie autorių galima rasti internete :

http://www.alisphotoart.com
http://www.photography.lt/lt.php/Fotografai?id=177
http://tekstai.lt/tekstai/1-tekstai/15-balbierius-alis
http://www.youtube.com/channel/UClHkHWwZv5PqOcThct7LVfA
https://www.facebook.com/#!/alis.balbierius/photos_albums

Metų laikų temos vaizdavimas vadovaujantis konceptualiomis įžvalgomis yra gana retas reiškinys lietuviškos fotografijos kontekste. Fotomenininkas Alis Balbierius, pasitelkdamas skirtingas išraiškos priemones bei simbolius, bando sukurti meninį naratyvą žiemos ir veidrodžių tema. Fotografas pristato meninės fotografijos seriją „Sniegas ir veidrodžiai“ (2009 m.). Alis Balbierius, kurdamas fotografijų serijas skirtingomis metų laikų temomis, dažnai į pagalbą kiekvienoje fotografijoje pasitelkia koliažinę techniką. Skirtingame metų laikų naratyviniame pasakojime išreiškiamas ne tik filosofinis autoriaus požiūris, tačiau ir supoetintas žvilgsnis į pasirinktą temą, kuris atskleidžiamas per konkrečią detalę ar simbolį: ledo formą sniego fone, sustojimą laiko tėkmėje. Fotomenininkas skiria dėmesį ženklo ir simbolio reikšmės analizei, estetikai.